Eelt

Eelt verwijderen

 

Eelt is een geelachtige verdikking van de bovenlaag van de huid (de hoornlaag). Het is een beschermende reactie van de huid op overmatige druk en wrijving. Maar eelt kan ook ontstaan door een vertraagde afstoting van de hoornlaag. Eelt heeft niets met voetschimmel te maken, maar door de gelige kleur ontstaat er soms verwarring. Bij overmatige eeltvorming spreken we van ‘pathologisch eelt’ of hyperkeratose. Die eeltvorming kan pijnlijk en branderig aanvoelen en is lastig te verwijderen. Eeltknobbels kunnen geïnfecteerd raken. Ga in dat geval naar de dokter.

 

De oorzaak van eelt is meestal verkeerd schoeisel of een standafwijking van de voet. Ook sterke zweetvoeten kunnen de oorzaak zijn. Soms kunnen er in eelt barsten of kloven optreden. Dit gebeurt vaak op de hiel en dat kan erg pijnlijk zijn. Deze eeltkloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. Deze kwaal wordt veroorzaakt door de droogte van het eelt en treedt ‘s zomers en bij het lopen op blote voeten sneller op. Kloven moeten met zalf behandeld worden, bijvoorbeeld levertraanzalf, en als ze open zijn, met betadinezalf.

 

Behandeling eelt: hoe verwijderen?

 

Pathologisch en gewoon eelt kunnen vakkundig door voetverzorgers worden verwijderd.

 

Soms kan eelt in de vorm van een hard puntzakje in de huid naar binnen groeien en daardoor druk uitoefenen op zenuweinden, wat erg veel pijn met zich meebrengt. Zo’n harde gele plek noemen we een likdoorn of eksteroog.

 

We raden u aan op te passen met het verwijderen van eelt, omdat het voor een leek moeilijk te beoordelen is hoe en hoeveel eelt u moet verwijderen

 

U kunt bij eeltvorming tijdelijk pleisters gebruiken om de druk (en daarmee de pijn) op zo’n plek te verminderen. Het is natuurlijk zinvoller om de oorzaak weg te nemen en bijvoorbeeld beter passende schoenen aan te trekken. Eeltvorming kan ook optreden bij het dragen van nieuwe schoenen. Neem geen genoegen met het verkoperssmoesje dat nieuwe schoenen nu eenmaal altijd ‘ingelopen’ moeten worden.

 

Voor informatie en of een behandeling kunt u altijd contact op nemen met uw ‘medisch’ pedicure.