Likdoorn

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn (ook wel eksteroog genoemd) is eelt dat in de vorm van een hard puntzakje in de huid naar binnen gegroeid is en daardoor druk uitoefent op zenuweinden, wat erg veel pijn met zich meebrengt. Op den duur kan het weefsel rond de likdoorn ontstoken raken. Een likdoorn of eksteroog wordt ook wel eens aanzien voor of verward met een voetwrat of voetschimmel. Likdoorns ontstaan doorgaans door het gebruik van verkeerde schoenen of een afwijkende stand van de voet of tenen. Ter vermindering van de pijn kunt u, zolang de likdoorn er nog zit, bij de apotheek, drogist, schoenmaker of voetverzorger likdoornringen, pleisters of beschermkussentjes kopen. Bij een kind kunnen likdoorns vaker voorkomen, omdat een kind minder aandacht besteedt aan het ‘knellen’ van de schoenen.

 Likdoorn verwijderen en behandelen

Een voetverzorger kan vakkundig een likdoorn verwijderen en behandelen, maar de behandeling moet natuurlijk ook de oorzaken aanpakken.

Je kan een likdoorn zelf verwijderen. Daarvoor moet u de likdoorn eerst een aantal dagen verzachten met likdoornpreparaten of likdoornpleisters, daarna neemt u een warm voetbad en vervolgens kan u zoveel mogelijk van het eelt verwijderen. We raden u wel af om zelf in eelt of likdoorns te gaan snijden. Dat is vragen om moeilijkheden. In de preparaten en pleisters zit meestal salicylzuur, waarvoor sommige mensen overgevoelig zijn en dan huiduitslag van krijgen. Ook kan dit zuur gezonde huid beschadigen. Diabetici mogen deze middelen daarom niet gebruiken.

Bijzondere likdoorns

Er zijn nog enkele bijzondere vormen van likdoorns die we hier kort vermelden.

De vasculaire likdoorn

De vasculaire likdoorn is te herkennen aan donkere puntjes in de likdoorn. In dit type likdoorn zijn bloedvaatjes doorgegroeid. Deze likdoorn kan vanwege de kans op bloedingen niet op de gewone manier worden behandeld en moet eventueel zelfs chirurgisch worden aangepakt.

De neuro-vasculaire likdoorn

In de neurovasculaire likdoorn zijn ook nog gevoelszenuwen doorgegroeid en deze likdoorn is daarom de pijnlijkste van allemaal. Ook dit vraagt om een deskundige behandeling, waarbij speciale zolen ondertussen voor druk- en pijnontlasting kunnen zorgen.

De weke likdoorn

De weke likdoorn is een erg pijnlijke likdoorn in de huid tussen de tenen en, zoals de naam al zegt, relatief zacht en week, en verder wittig. De oorzaak: te nauwe schoenen of een botvergroeiing van een teen door druk van een andere teen. Bij de behandeling van de likdoorn, wordt deze eerst verhard en dan als een gewone likdoorn aangepakt. Om de plek van de likdoorn te ontlasten kan er een ‘teenspreider’ of ‘teenmof’ worden gebruikt.

De zaadlikdoorn

De zaadlikdoorn is een heel bijzonder type. Hij kan ontstaan zonder druk of wrijving op de voet. Deze likdoorn komt het meest voor onder de voet op de voetzool of op de hiel, vooral bij oudere mensen en mensen met een droge, slecht doorbloede huid. Hij komt meestal in meervoud voor, doet geen pijn en geeft geen verharding aan het oppervlak. Hij lijkt iets op zaadkorrels in de huid, vandaar de naam. Het invetten van de huid en een zachte inlegzool moeten hier uitkomst bieden. Alleen op plekken waar deze likdoorns hinderen, worden ze ‘uitgepit’.