voetschimmel

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een huidinfectie met een schimmel of gist, die je kan (laten) behandelen. Voetschimmel uit zich meestal in een schilferende huid (op de zool of zijkant van de voet) of een jeukende, rode huid tussen de dicht op elkaar zittende vierde en vijfde teen. Er ontstaan daar ook vaak pijnlijke scheurtjes in de huid.

Voetschimmel ontstaat in vochtige omgevingen (zweetvoeten, zwembaden, badruimtes). De zuurgraad van de huid van de voeten kan ook een oorzaak zijn. Beschadigingen van de huid vergroten het risico van infectie.

Schimmelinfecties van de voeten doen zich voor op de huid en bij de nagels. In het eerste geval praten we over voetschimmel of zwemmerseczeem (tinea pedis/atleetvoet), in het tweede geval over schimmelnagels.

Voetschimmel voorkomen:

  • Was je voeten regelmatig

 Om voetschimmel te voorkomen is het belangrijk uw voeten regelmatig te wassen. Dit mag echter niet met te veel zeep gebeuren. Liefst met een (huidvriendelijke) zeep met een neutrale PH. Droog uw voeten met een aparte handdoek af, vooral tussen de tenen. U kunt uw voeten vervolgens inpoederen met talk of iets dergelijks tegen voetschimmel.

  • Wissel dagelijks van schoenen en sokken

 Om voetschimmel geen kans te geven moeten uw schoenen en sokken genoeg drogen na gebruik. Uw voeten scheiden immers iedere dag gemiddeld een kwart liter transpiratievocht af. Wissel daarom dagelijks van schoenen en sokken, zodat voetschimmel niet kan ontstaan.

  • Gebruik hulpmiddelen bij transpiratie

Zoals u hierboven kon lezen kunnen zweetvoeten een bron van voetschimmel zijn. Als u meer zweet dan gemiddeld kunt u bij een drogist, apotheek, voetverzorger of via uw arts tal van middelen (sprays, lotions, crèmes) krijgen om dit probleem min of meer te verhelpen. Niet alles werkt voor iedereen even goed. Het is een kwestie van uitproberen. Verder zijn er vochtabsorberende inlegzolen, de ‘geurvreters’ die niets doen aan de voetschimmel, maar wel aan de ongemakkelijke geur.

  • Houd uw voeten droog en koel

Voetschimmel heeft een vochtige omgeving nodig. Houd daarom niet alleen uw hoofd droog en koel, maar ook uw voeten. Klamme, warme voeten zijn de beste voedingsbodem voor voetschimmels en bacteriën. Draag schoenen die goed ventileren (leer, linnen, open schoenen) en sokken die vocht absorberen (katoen, wol of een speciale kunststof, zoals microvezel).

  • Voorkom voetschimmel

 Met de adviezen uit de vier vorige alinea’s kunt u voetschimmel al een heel stuk voorkomen. Maar openbare ruimtes als sportzalen en zwembaden vormen een notoire bron van besmetting met voetschimmel. Loop daar nooit op blote voeten en draag in douches of kleedhokjes slippers. Als u toch last van voetschimmel heeft, moet u dit behandelen met een anti-schimmelcrème. Ga naar de huisarts als de schimmel hardnekkig is, om te voorkomen dat uw nagels geïnfecteerd raken.

Voetschimmel besmettelijk?

Voetschimmel is inderdaad besmettelijk. Hoewel sommige mensen hiervoor gevoeliger zijn als andere. In West-Europa heeft circa 30% voetschimmel. In Zuid-Europa heeft slechts 10% van de mensen een voetschimmel. Erger is het in Oost-Europa, waar er volop voetschimmel heerst: 85% van de mensen in Rusland heeft voetschimmel, 62% in Tsjechie en 57% in Hongarije.